Jag kan inte tänka mig en bättre form för umgänge än att mingla!
Att gå runt och småprata, som ordet mingla lustigt nog betyder, är ju hur trevligt som helst. Och eftersom det vid de flesta mingeltillfällen även bjuds på aptitretande tilltugg och svalkande dryck blir ju minglet inte bara en upplevelse rent socialt utan också en upplevelse för såväl gommen som strupen och själen.
Dessutom är det roligt att ställa till med mingel! Att planera tilltuggen till ett mingel är bra mycket mer kreativt och kravlöst än att planera rätterna till en middagsbjudning. Kanske är det också därför som ett mingel passar utmärkt när man vill bjuda många gäster och nya bekantskaper? Eller varför inte rent av göra någon av de stora högtiderna till ett mingel? En minglande 50-årsfest kommer sent att glömmas, det är jag alldeles säker på!
Och nu när jag tänker efter är det ju inte bara aptitretare och mingelrätter som passar att bjuda på vid en minglande högtid. Nej, här passar även den i dag något bortglömda smörgåstårtan alldeles perfekt!
En smörgåstårta kan göras i alla möjliga former och varianter men har fördelen att den alltid mättar. Dessutom blir den bara godare av att förberedas dagen före, varför själva högtidsdagen helt kan ägnas åt firandet.
Så, kära vänner - låt oss börja mingla!
Mingelrätter & smörgåstårtor innehåller ett 50-tal recept fördelat på läckra aptitretare, lite matigare mingelrätter och saftiga smörgåstårtor. Här finns bröd till glutenfria smörgåstårtor samt flera gluten- och laktosfria mingelrätter. En steg-för-steg-beskrivning till hur du monterar den perfekta smörgåstårtan ryms också.
MONIKA AHLBERG startade på 1990-talet den stora kokbokstrenden i Sverige med Rosendals trädgårdscafé och är sedan dess en av Sveriges stora matprofiler. Med praktverket Monikas vardagsmat (Lind & Co, 2012) vann hon SM i kategorin Vardagsmåltider. Mingelrätter & smörgåstårtor är den tredje boken i en serie av mindre och lättanvända böcker efter de väl mottagna Soppa med tillbehör (Lind & Co, 2013) och Kakor - små och mjuka (Lind & Co, 2014). Till glädje för alla konst-, mat- och kakälskare driver Monika Ahlberg idag caféet på Thielska galleriet.
"Här finns ändå en hel del guldkorn. Som helhet är denna trevligt formgivna bok ett gott tillskott i den aktuella genren."
Gunnar Westling, BTJ