Inget mänskligt gissel är värre än de ständigt pågående krigen. Det är påtagligt för var och en även under vår nuvarande relativa fred. Det gisslet drabbar genom det Rysk-japanska kriget i början av 1900-talet på ett ingripande sätt den finlandssvenska familj som skildras i denna bok.
Familjens barn, sönerna Anders och Jonathan, sänds till de östra delarna av tsarryssland. Under en strid isoleras Anders och blir lämnad att klara sig ensam på den hiskeligt kalla tajgan. Jonathan blir tillfångatagen av japanska soldater och lider ett fånglägers alla helvetiska kval.
Modern Ethel är lämnad ensam på hemgården i Finland, eftersom även maken Johannes deltar i striderna.
Lars-Göran Sund arbetar som professor i Rättsvetenskap vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Romanfiguren Anders är författarens farfars far.
Lars-Göran Sund, professor vid högskolan i Jönköping, har skrivit Morrhår under skalet. Sund utgår i sin bok från tiden för rysk-japanska kriget i början av 1900-talet. Romanens huvudperson är hans egen farfars far som växte upp i Pörtom kommun i Österbotten och deltog i rysk-japanska kriget åren 1904-1905, på ryska sidan. Formellt är den finlandssvenska dialekten en inspirationskälla. Författaren framhåller de rika, särpräglade uttrycksmöjligheter den språkliga varianten erbjuder. I fokus står en finlandssvensk familj och det väsentligaste i berättelsen är det pågående krigets dramatiska ingripande och påverkan i familjens liv. [...] Skildringen får tyngd och autenticitet av bl.a. brevväxlingen mellan männen och deras upplevelser vid fronten och av de ensamma kvinnornas ångest. BTJ (Häftepos 12106320, lektör Birgitta Mattson), januari 2012