Nu äter vi! : de moderna favoriträtternas okända historia

Redaktör: Henrik Karlsson

Illustratör: Marie-Louise Friberg

Formgivare: Lotta Kühlhorn

ISBN: 9789174752021

Utgiven: 2015-02-19

Format: Pocket

Språk: Svenska

Genre: Kulturhistoria och allmän humaniora

 

I Nu äter vi! sätter Jenny Damberg gaffeln i vår moderna svenska mathistoria. Här finns berättelsen om hur nutida klassiker som fyra små rätter, kebabpizza, tacos och sushi först tog plats. Här undersöks svenskarnas outtröttliga kärlek till sourcreamchips och hur makaronernas koktid kunde gå från sextio till tre minuter. Här finns skolmaten man önskar att man kunde glömma, lanseringarna som floppat och rätterna som fastnat, och förändrat våra matvanor. I ett kapitel avhandlas svenska statens bana som krögare en verksamhet som först avsåg att stävja fylleriet, men så småningom kom att omfatta såväl striptease som importen av Pizza Hut till Sverige.