Gunnar Ekelöfs dikt Till de folkhemske är ofta citerad och åberopad. Men någon djupgående studie över författarens samhällssyn har inte blivit skriven förrän nu.
David Andersson understryker att Ekelöfs folkhemskritik förtjänar att tas på allvar. Och han reflekterar över hur denna kritik förhåller sig till den diskussion om den svenska modellen som har varit intensiv under de senaste decennierna. Ekelöf tillhörde i början av sin författarbana samma krets som flera av de svenska socialingenjörerna. Men i motsats till dem tog han konsekvent parti för den enskilda individen och mot kollektiv, hierarkier och opersonliga system.
Denna åskådning ligger också bakom hans syn på bildning. Ekelöf sade sig stå på autodidakternas sida, och han hade en skeptisk inställning till skolor och universitet. I Poeten och sophelikoptern undersöks Ekelöfs uppfattning om den akademiska litteraturforskningen. Men också litteraturvetarnas behandling av den döde författaren tas upp och ifrågasätts. Det finns ett polemiskt syfte bakom denna studie.