Ett av världslitteraturens viktigaste självbiografiska verk
»Han gjorde på egen hand slut på 1800-talet.« | T.S. Eliot
»Joyce revolutionerade 1900-talslitteraturen.« | Time Magazine
Ett porträtt av författaren som ung [1916] gjorde James Joyce till en ledargestalt för den litterära modernismen över hela Europa. Romanen utspelar sig i författarens hemland Irland och berättar i fem episoder om Stephen Dedalus barndom. Handlingen baseras helt och hållet på Joyces eget liv och utgör ett privat manifest inte minst genom sin vassa självständighetsförklaring gentemot katolicismen. Joyce uppfann ett nytt sätt att skriva roman på. Han övergav det traditionella berättandet för att i stället återge en medvetandeström, samt lanserade sina epifanier; ögonblickliga uppenbarelser som i sin vardaglighet låter ana ett större livssammanhang. Genom den amerikanske poeten Ezra Pounds rekommendation publicerades Portrait of the Artist as a Young Man som följetong i tidskriften The Egoist 1914/15, innan den gavs ut i bokform året efter. I dag, hundra år efter att boken kom ut, räknas Ett porträtt av författaren som ung till världslitteraturens mest betydande självbiografiska texter. Boken rankades av Modern Library som 1900-talets 3:e bästa engelskspråkiga roman (med Joyces Ulysses som #1). En klassiker i egen rätt är Ebba Atterboms svenska översättning, som här återutges med ett nyskrivet förord av förläggaren och författaren Jonas Ellerström.
JAMES JOYCE [1882-1941], irländsk författare, är en av den modernistiska litteraturens portalfigurer med verk som Dublinbor [Dubliners, 1914], Ett porträtt av författaren som ung [Portrait of the Artist as a Young Man, 1916] och Odysseus [Ulysses, 1922].
»Såväl det svenska förlaget som översättaren framstår även i ett internationellt perspektiv som pionjärer - när den svenska utgåvan låg färdig återstod ännu tre månader till dess att Sylvia Beach publicerade Ulysses på sitt förlag Shakespeare & Co i Paris och Joyce över en natt blev världsberömd.« Ur Jonas Ellerströms förord
»James Joyce är en stilistisk mästare.« | Mattias Lahti Davidsson, Dagens bok