Curt Clemens (1911–1947) väcker stor uppmärksamhet i Sveriges konstliv under 1940-talet. Hans utställningar lovordas av kritiker och han älskas av publiken. Hans bildvärld, liksom hela hans liv, rör sig mellan innerliga kärleksbeskrivningar och djupaste ångest.
Vi får här följa hans väg från uppväxten på Kungsholmen, via framgången som konstnär, till hans alltför tidiga bortgång. En krokig väg som kantas av inre demoner, missbruk och personliga tragedier. Men också av kärlek, värme och ett kompromisslöst konstnärskap.
”Med den här boken fyller författaren en lucka i svensk biografisk konsthistorisk litteratur. Boken bygger på de många väl kommenterade bilderna mot en bakgrund av samtidens aktuella händelser i det samhälle Curt Clemens levde och verkade i.
Clemens fick sitt genombrott på sin första separatutställning 1939. Man har kallat honom färgvisionär med en melankolisk skymningskonst som uttrycker en stilla resignation. Han blev en stämningsmålare och ett mysterium i det alldagliga. För oss en tidlös, udda och särpräglad människa.”
Raine Borg
Fil mag. i arkitektur, etnologi och konstvetenskap.
Doktorsexamen i konstvetenskap