En korean i folkhemmet
Från 1920-talets Kando i nordöstra Kina och den japanska lydstaten Manchukuo, via ett krigshärjat Tokyo under andra världskriget och McCarthy-erans USA under 50-talet till folkhemmets Sverige; genom barndom, dramatisk studietid och framgångsrikt yrkesliv får vi följa sinokoreanen Seung-bog Chos fängslande och unika livsberättelse.
Mot en bakgrund av insiktsfulla beskrivningar av politiska skeenden får läsaren följa med på en resa genom det asiatiska 1900-talets omvälvande historia. Vardagliga anekdoter och blandas med historiska tillbakablickar och bildar en tät berättelse om hur den lilla människan kan svepas med av de stora vågorna, och gång på gång hitta fotfästet igen trots stora utmaningar.
Den akademiska karriären blir lång, och hans nätverk är vid karriärens slut världsomspännande. Som professor i japanska vid Stockholms universitet använder han sina akademiska kontakter till att resa tillbaka till Japan, Kina, Korea och USA och jobba för ett fredligt återförenande av Korea. En strävan som visat sig allt svårare, då de båda länderna glider allt längre ifrån varandra.
Seung-bog Cho tar tydligt ställning mot totalitära ideologier och styrelseskick, oavsett vilken politisk färg de råkar ha, och verkar hysa en instinktiv misstro mot dem som alltför okritiskt stöder ett system. Alltid med siktet inställt på kunskap, samförstånd och fred, och med identitet som inrymmer vitt skilda kulturer och tankesätt, tecknar han här sina memoarer.
Boken finns även som e-bok.