Bourgogne : vinerna, distrikten, producenterna

Fotograf: Per Karlsson

ISBN: 9789176176450

Utgiven: 2016-09-27

Format: Danskt band

Språk: Svenska

Genre: Mat och dryck

 
I Bourgogne gör man allt från Frankrikes dyraste viner, till saftig beaujolais nouveau. Det är dock mellan dessa extremer som man hittar de mest lockande bland Bourgognes alla viner. Distriktet kryllar av världskända namn: Côte de Nuits, Chablis, Mâcon, Côte Chalonnaise och Beaujolais. Kanske kan det tyckas lite svårt att få grepp om Bourgogne, men det är just det som gör detta distrikt så extra spännande. Skrapar man lite på ytan hittar man ett överflöd av små producenter, duktiga vinmakare och utsökta viner till mycket rimliga priser. På ett sätt är Bourgogne mycket enkelt att hålla reda på: de vita vinerna är nästan alla gjorda på chardonnay och de röda på pinot noir, utom beaujolais som görs på gamay.

Men Bourgogne är inte bara vin, distriktet kallas ibland för Frankrikes mage. Härifrån kommer klassiska franska maträtter som coq au vin och boeuf bourguignon, läckra charlois-kor och exklusiva bresse-kycklingar. Härifrån kommer också många av Frankrikes bästa ostar.

Bourgogne vinerna, distrikten, producenterna ger dig den lilla extra kunskapen som gör det lätt att hitta rätt bland alla namn och producenter. Du kommer att möta en helt ny värld av viner. Här är landskapet lantligt, inga stora slott, inga platta vinfält som sträcker sig till horisonten. Istället finns ett myller av små byar som nästan alla har ett litet café, ett bageri och förstås en restaurang. Ett vin- och matlandskap att upptäcka.

Fler böcker i serien Guide till vinets värld:
Bordeaux
Toscana
Piemonte