När inlandsisen drog sig tillbaka från Östersjön för ungefär 10 000 år sedan lämnade den kvar ett antal öar med öppna hedlandskap och skogar med tall och lövträd. En av dessa öar är Gotland, mest känt för sina raukar och grottor. Låt oss resa dit och titta närmare på den svenska ö vars sjöfart var en viktig del för handeln mellan Öst- och Västeuropa redan under vikingatiden.
Idag är ön ett turistparadis med ett flertal aktiviteter under sommaren där man kan njuta av allt ifrån tornerspel till de vackra skiftande miljöerna och fantastisk mat. Det gynnsamma klimatet på ön är till stor hjälp för att kunna odla och gör det möjligt att hitta vildväxande tryffel. Under en cykeltur kan man passera stora vinodlingar, sädesfält där vallmon vajar högt och vägrenar rika på sommarens blomster.
I Gotländska gårdsbutiker & kaféer bjuds vi in till platser där människor välkomnar oss med nya smakupplevelser. På grillfesterna vid de vitkalkade husen kan man njuta av nygrillat lamm, tryffelpizza, gotlandsdricka – Biraths och gotländsk choklad. Resan kryddas med en inspirerande blandning av recept och bilder från ett Gotland som blandar gamla traditioner med nya influenser.