Bli till

ISBN: 9789177425724

Utgiven: 2021-06-22

Format: Ebok (EPUB)

Språk: Svenska

Genre: Svenska berättare

 
"En thrillerartad spänning som gör det svårt att lägga ifrån sig romanen." Yukiko Duke, Svenska Dagbladet.

"Tycker mycket om Oline Stigs återhållna spänningsskapande." Jenny Aschenbrenner, Sydsvenskan.

Oline Stigs nya roman Bli till är berättelsen om fyra unga människor som inte tror att de har så mycket gemensamt, när ett enda dramatiskt ögonblick får följder som svetsar samman dem för livet.

Det börjar på en studentkorridor i Lund 1989.

"Fläkten i det lilla köket surrade, ett lysrör blinkade i taket. Det runda bordet var översållat av papper. Fönstret vette ut mot bakgården där några cyklar låg slängda. Grå himmel, januari."

De fyra har samlats för ett pliktskyldigt grupparbete.

Stämningen är trevande och lite nervös eftersom de knappt känner varandra.

Kvällen övergår i natt, i intensiv natt - då inträffar det oväntade, det chockartade som bara inte får hända, och som kommer att leda till långtgående konsekvenser för dem alla.

"De hade sammanförts, inte av en lycklig slump utan av en tragedi. De hade haft en gemensam upplevelse av fasa och chock som inom loppet av ett dygn förvandlat dem från främlingar till syskon."

Bli till är en roman som rör sig över tid och rum, från Lund till Paris, via en idyllisk Waldorfskola och en sekt i de sörmländska skogarna. Norma, Lollo, Svante och Mårten stiger ut i livet med många öppna frågor. Hur blir man sig själv? Går det att bli någon annan? Kan man överhuvudtaget styra de nyckfulla kursändringar i livet som kallas slump och öde?

Oline Stig har utkommit med fem novellsamlingar och två romaner. Hon har bland annat belönats med De Nios Vinterpris och Ludvig Nordström-priset. Hon är verksam som kulturskribent i Sydsvenskan och Tidningen Vi och är sedan en tid tillbaka bosatt i Köpenhamn.

Oline Stigs förra roman Jupiters öga utnämndes av Nils Schwartz i Sydsvenskan till "en av det här årets bästa svenska romaner".

Om novellsamlingen Den andra himlen skrev Lena Kvist i Borås Tidning att novellerna "hamnar på en skala mellan bra och så infernaliskt bra att man tappar andan."