ISBN: 9789177798521
Utgiven: 2019-07-09
Format: Pocket
Språk: Svenska
Genre: Kulturhistoria och allmän humaniora
Oostende 1936: i en belgisk badort med guldkant och anor samlas författare och intellektuella, som Stefan Zweig, Joseph Roth, Irmgard Keun, Ernst Toller och Arthur Koestler. Europa står på randen till fascismens och krigets avgrund.
Snart flockas allt fler av de förbjudna författarna och njuter av solen, havet och drinkarna. De skulle kunna vara ett gäng vänner på semester. Om inte det politiska läget förvärrades dag för dag, om de inte vore flyktingar, om inte deras böcker vore bannlysta i Hitlertyskland.
I bästsäljaren Oostende 1936, som översatts till ett dussin språk, berättas insiktsfullt och engagerande om exilförfattarnas förhoppningar, deras kärlekar, deras förtvivlan och hur deras liv fortsatte då mörkret sänkt sig över Europa.
VOLKER WEIDERMANN, född i Darmstadt 1969, studerade statsvetenskap och germanistik i Heidelberg och Berlin. Han arbetar som litteraturredaktör för Der Spiegel och har skrivit en rad biografier och litteraturhistoriska verk.
Volker Wiedermann har skrivit en bok som suveränt översatt till svenska av Per Lennart Månsson tar med oss till en av de sista stunderna av hopp just innan mörkret slutligen föll.
Sveriges Radio
Författaren lyckas fånga den sorgsna stämningen i sommarens sista dagar, med skillnaden att för denna samling intellektuella så är det inte bara denna sommar som är på väg att ta slut, utan alla somrar, och ett mörker är på väg att sluka dem alla.
Norrtelje Tidning
en liten tät, läsvärd dokumentärroman
Göteborgs-Posten
Oostende 1936 är en förtrollad bok om den sista ljusa sommaren innan natten definitivt sänkte sig över världen, dessutom ledigt och ljust översatt av Per Lennart Månsson. Dagens Nyheter en mycket välskriven och väldokumenterad liten bok
Norrbottens-Kuriren
Weidermanns psykologiska inlevelse och författarbiografiska förtrogenhet är djupt intagande, liksom hans ömsinta men osentimentala förmåga att levandegöra den säregna atmosfären av närhet, melankoli, fruktan och känslan av ett slut
Svenska Dagbladet