Kongorummet - I Charlottas fotspår
"Idag på morgonen då jag kom ut på decket, o så skönt det kändes att se land på båda sidor om vår båt. Hvilken känsla genomfor min hela varelse, då vi kommo så nära att jag kunde se de palmbevuxna strenderna af Afrika och då en båt kom ut till 'Afrikaan' rodd av några svarta gossar, så kände jag, att jag älskade dessa stackars barn, som intet veta om Gud." (Charlotta Walldén, dagboksanteckningar, 10 maj,1890.)
Kongorummet - I Charlottas fotspår handlar om en kvinnlig äventyrare och missionär, Charlotta Walldén, som i slutet av 1800-talet begav sig till Kongo. I ett land som vid denna tid förknippades med kannibalism och mörker kom hon att verka i över tio år och utveckla en kärlek till dess folk och natur som varade livet ut.
Författaren kom i kontakt med Charlotta i Kongorummet i sin farmors lägenhet. Farmodern var barnbarn till Charlotta och hade genom åren bevarat ett rum fyllt av skulpturer, djurhudar och andra afrikanska minnessaker. Där fanns även en koffert med dagböcker, fotografier och brev från Kongo.
I tre dagböcker från åren 1890-1926 som här presenteras i oredigerat skick får man följa hennes öde från Sverige till Kongo och åren efter hemkomsten. Dagböckerna vävs samman med författarens egen resa i Charlottas fotspår tillsammans med sin far och bröder där dåtidens Kongo ställs mot dagens.