Andra världskriget pågår och Danmark är ockuperat av tyskarna. David är elva år och bor med sin familj i Köpenhamn. De är judar och rädslan för nazisterna växer sig större för varje dag som går.
David blir sjuk och läggs in på sjukhus. Hans familj väljer då att fly till Sverige och lämna David ensam kvar i Köpenhamn. Han blir omhändertagen av en vänlig familj men måste bygga upp ett nytt liv utan mamma och pappa. Han söker sig nya vägar men brottas ständigt med rädslan för ensamhet och för tyskarna, och med lögnerna kring vem han egentligen är.
Andra världskriget pågår och Danmark är ockuperat av tyskarna. David är elva år och bor med sin familj i Köpenhamn. De är judar och rädslan för nazisterna växer sig större för varje dag som går.
David blir sjuk och måste läggas in på sjukhus. Hans familj väljer då att fly till Sverige och lämna David kvar i Köpenhamn. Han blir omhändertagen av en vänlig familj men måste bygga upp ett nytt liv utan mamma och pappa.
Vad innebär det för en liten pojke att inte riktigt veta varför mamma och pappa lämnade honom, och att undra om de någonsin kommer att ses igen? Och hur ser livet ut när man för att överleva ständigt måste ljuga om vem man är och om varifrån man kommer?
Migration och etik, mänskliga rättigheter och demokrati är stora och ständigt aktuella ämnen som engagerar. Skönlitterära texter med historiskt innehåll och engagerande ämnen är en bra ingång för att skapa förståelse för sin omvärld och för andra. De väcker läslust och intresse för att utforska etiska värden.
Set Mattsson har tidigare gett ut flera böcker för vuxna i historiska miljöer på Hsitoriska Media. 2016 gavs Så länge min bror andas ut där Mattson skildrar danska judars flykt till Sverige under andra världskriget. Pojken som blev kvar knyter an till samma tema, men är författarens första lättlästa bok riktad till barn och ungdomar.
Sagt om Set Mattssons tidigare bok Så länge min bror andas:
”En gripande och spännande historia … Set Mattsson har skapat ett stycke stor litteratur.”