ISBN: 9789180182362
Utgiven: 2021-12-28
Format: Inbunden
Språk: Svenska
Genre: Utländska berättare
Året är 1524. I södra Tyskland reser sig bönder och fattiga stadsbor. Upproret sprider sig snart till Schweiz och Frankrike. Den protestantiska reformationen hotar de mäktiga och privilegierade. Samtidigt börjar de fattiga, som fortfarande lever på hoppet om att nå himmelriket, fråga sig varför jämlikhet inte är möjlig redan på jorden.
En silhuett framträder ur kaoset, den unge teologen Thomas Müntzer, som slåss sida vid sida med upprorsmakarna. Han är komplex och kontroversiell, och tar varken ställning för Martin Luthers läror eller den Romersk-katolska kyrkan. Müntzer talar direkt till de fattiga, och uppmanar dem att fråga varför Gud som uppenbarligen älskar de fattiga tycks stå på de rikas sida.
ÉRIC VUILLARD föddes i Lyon 1968, och har tidigare skrivit tio prisbelönta böcker. Mest känt är hans Goncourtprisade verk Dagordningen, och i De fattigas krig tar han återigen med oss bakom kulisserna vid en historisk vändpunkt.
"Med sin på en gång kärnfulla och överskådliga framställning, sitt metaforiskt laddade språk, lyckas Vuillard dikta fram ett historiskt skeende om den obarmhärtiga och tidlösa relationen mellan förtryckare och förtryckta, mellan tvångsvälde och folket."
Svenska Dagbladet
"Èric Vuillard lyckas återigen blanda fiktion och historia på ett effektivt sätt."
Thomas Kjellgren, Barometern
"Den utspelar sig i ett politiskt splittrat Europa präglat av sjukdom, frustration, fattigdom och sjudande uppror, den må ha de Gula västarnas protester som förlaga men är mer universell än så. Berättaren är både reserverad och ödmjuk; ovillig att spekulera om Müntzers motiv, men försöker förtvivlat förstå honom."
Scotland on Sunday
"En mycket personlig och poetisk bok. Éric Vuillard är inspirerad."
Libération
"Ett bländande stycke historisk återblick och en revolutionär predikan, ett rasande fördömande av ojämlikhet."
Internationella Bookerprisjuryn
"Denna korta, glödande bok, till hälften historisk essä och andra hälften revolutionärt traktat, blandar hastigt skiftande bilder ur predikantens liv och tidsålder med Vuillards predikstolspredikan om förtryck och motstånd [...]."
Financial Times
"[Vuillard] forcerar inte fram några jämförelser med nutiden, men upproren han beskriver känns som en del av ett krig ödesbestämt att rasa i varje epok präglad av flagrant ojämlikhet."
The New Yorker