Åtta dagar i maj 1945 : tredje rikets slutgiltiga sammanbrott

Formgivare: Niklas Lindblad

Översättare: Per Lennart Månsson

ISBN: 9789180186667

Utgiven: 2024-01-15

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Historia och arkeologi

 

"Hans fantastiska forskningsarbete gör att han lyckas väl; han använder med föredömlig källkritisk medvetenhet dagböcker och brev i hög utsträckning. Det skapar möjligheten att växla framställningens perspektiv från det stora till det lilla, och ge en röst åt människorna som var verkliga tidsvittnen. Det gör framställningen levande och djup." Btj, betyg 5/5

1 maj 1945. Världen vet ännu inte att Tredje rikets sista vecka har inletts. Hitler är död, men kriget är inte över. Tyskland slits mellan terror och hopp, krig och fred. Medan den nya Führern, admiral Dönitz, flyttar regeringen till den lilla staden Flensburg avancerar de allierade styrkorna. Berlin kapitulerar. Raketforskaren Wernher von Braun arresteras och sångerskan Marlene Dietrich söker efter sin syster i Bergen-Belsen. Många ledande nazister är fortfarande på fri fot, vilda rykten är i svang om ett sista slag i Alperna eller att västmakterna ska förklara krig mot Sovjetunionen. Miljoner soldater, fångar, slavarbetare och traumatiserade familjer inser att kriget är förlorat, men på vilket sätt striderna ska upphöra är oklart. Självmordstalen ökar lavinartat och ett oräkneligt antal kvinnor våldtas, samtidigt inleds de sista dödsmarscherna och koncentrationsläger befrias. Den internationella bästsäljaren Åtta dagar i maj 1945 är ett panorama över denna dramatiska tid.

VOLKER ULLRICH är tysk historiker och journalist. Han har tidigare bland annat skrivit biografier över Bismarck och Napoleon. Hans biografi över Hitler blev en bästsäljare i Tyskland.

"gripande, oklanderligt researchad"
Wall Street Journal

"utomordentlig [...] beundransvärt koncis."
The Times

"en slagkraftig skildring som är en verklig bladvändare"
Financial Times

"ett fullpackat dramatiskt pussel"
Spiegel Bestseller

"en smart och eftertänksam krönikör"
Süddeutsche Zeitung

"Ett upplysande perspektivskifte"
Die Welt