ISBN: 9789180500944
Utgiven: 2022-10-26
Format: Danskt band
Språk: Svenska
Genre: Historia och arkeologi
»För den som vill få en snabblektion i dödandets vanvett, både till lands och till sjöss, kan jag tänka mig få bättre introduktioner.« Dick Harrison
»En innehållsrik och läsvärd bok, som lyfter fram den enskilde soldaten i förgrunden.« Ölandsbladet
»En mycket bra bok som bygger på en imponerande forskningsinsats.« BTJ
»Den levererar mer än vad den utlovar och är full av överraskningar.« Lars Gyllenhaal, Totalförsvar & Historia
Risken att dödas eller skadas svårt har alltid varit närvarande i krig. Historiska verk har ofta redogjort för förluster av människoliv i form av anonyma siffror. Verkligheten bakom siffrorna har däremot inte skildrats lika ofta.
Under tidigmodern tid såg krigföringen radikalt annorlunda ut mot vad den gör idag. Hittills har vi vetat väldigt lite om vad enskilda soldater i äldre tid upplevt. Vad innebar de militära lydnadskraven på slagfältet? Vilken roll spelade förberedelser i form av övningar som genomfördes, belöningar som utlovades och de bilder som målades upp i den statliga krigspropagandan? Och vad hände med dem som inte lyckades leva upp till kraven?
Detta är några av de frågor som besvaras i denna nyskapande bok av Lars Ericson Wolke, professor vid Försvarshögskolan i Stockholm. Bakom Stridens verklighet ligger år av arkivforskning, och författaren låter läsaren ta del av en mängd fängslande personöden ur den svenska militärhistorien. Med start i nordiska sjuårskriget (1563-70) och fram till vårt senaste krig mot Norge (1814) presenteras ett stort antal fallstudier. Tillsammans levandegör de på ett konkret sätt upplevelsen av strid under denna dramatiska tidsperiod.