Korståg är benämningen på de kyrkligt auktoriserade krig som under medeltiden fördes mot folk som uppfattades som katolska kyrkans fiender. Ett korståg sågs både som pilgrimsfärd och som heligt krig beordrat av Gud. I trons namn dödade korsfararna hundratusentals människor - när samtida dokument skildrar korsfararnas intåg i Jerusalem sades de "vada i blod".
De mest omtalade korstågen riktades mot östra Medelhavsområdet och hade som mål att erövra det heliga landet (särskilt då Jerusalem och Betlehem). Det är dessa korståg som Sören Wibeck skriver om. Det finns ingen modern bok, skriven av en svensk författare, i det här ämnet.
Korstågen har skildrats på olika sätt: som äventyr med modiga riddare drivna av kristen glöd, som Rikard Lejonhjärta och Fredrik Barbarossa, men också som barbariska skövlingar med grymma lycksökare som mördade, våldtog och plundrade i hungern efter makt och rikedom. Sören Wibecks bok kan räknas in bland den senare varianten och hans sakliga skildring ligger långt ifrån de Ivanhoeliknande äventyrsromanerna. Sakligheten betyder inte på något vis att texten blir tråkig - snarare kännetecknas den av en tillgänglighet och åskådlighet som uppmuntrar till att läsa vidare.
I Korståg möter vi en makalös och dramatisk historia som lär oss mycket om den mänskliga naturen. Här finns allt: hjältemod och feghet, högmod och ödmjukhet, brutalitet och ära, visdom och dumhet, girighet och generositet. Och vi får inblick i det medeltida Västeuropa där kyrkan, övertron, ridderskapet och våldet hade en central roll. Korstågen utkämpades över stora geografiska områden med hundratusentals människor inblandade. Ideologin knöt ihop frälsning och våld på ett fängslande sätt och påverkade människors sätt att tänka åtminstone fram till 1600-talet.
Korstågen är historiska händelser men de berör också vår tid, något som framgår tydligt i Wibecks bok. Som den journalist han är, faller det sig naturligt att dra paralleller till dagsaktuella händelser där heliga krig fortfarande förs i olika former. Arvet från medeltidens korståg lever fortfarande både fysiskt och mentalt. Vi kan inte besöka Mellanöstern utan att konfronteras med det fysiska arvet: lämningarna från korsfarartiden är utspridda i hela regionen. På det mentala planet är korstågsretoriken som används av den saudiske terrorledaren Usama bin Ladin och hans efterföljare i al-Qaida mycket tydlig - ett av nätverkets namn är till exempel "Världens islamiska front mot judar och korsfarare".
Sören Wibeck är journalist vid Sveriges Radio och en känd radioröst. Han medverkar varje vecka i P1-programmet Människor och tro, med inriktning på religion och livsåskådning. 2003 gav Historiska Media ut hans bok Religionernas historia, en bok som numer anses som en form av standardverk för den som snabbt vill få en inblick i världsreligionernas uppkomst och utveckling.
" En lättillgänglig introduktion till ett omfattande och ganska okänt ämne.
" Ett ämne som är viktigt att ha kunskap om som bakgrund till vad som händer nu, till exempel i Irak och andra situationer mellan västvärlden och den islamiska världen.
" Något för alla som har sett eller läst Ivanhoe en massa gånger och vill veta mer om tiden då den utspelar sig