Kålroten uppkom i Sverige och när den spred sig över
världen tog den sitt svenska namn med sig på resan.
Man kan betrakta kålroten som Sveriges motsvarighet
till pizzan - lika framgångsrik i olika matkulturer världen
över. Idag är kålrot en självklar del i såväl det svenska
köket som i det ryska, italienska, isländska och amerikanska köket.
Kålrotsakademien, som bildades år 2015, tog som sin
första uppgift att återupptäcka kålrotens fascinerande
kulturhistoria och mångfald. På några år har grönsaksdiskens mest försummade rotfrukt gjort en klassresa till gastronomisk stolthet. Kålrot är idag en självklar ingrediens på många lyxkrogar och har till och med serverats på Nobelmiddagen. När Mathias Dahlgren öppnade en nyskapande vegetarisk fine-dining-restaurang på Grand Hotel i Stockholm fick den självklart namn efter kålroten - Rutabaga!
Boken du håller i handen är en hyllning till kålroten och
dess mångfald. Följ med på en lärd resa om kålrotens
uppkomst, kulturhistoria, odling, styckning, mångfald
och gastronomiska praktik.
Vi lovar en gastkramande upplevelse!