Allt började med nyfikenhet. En kompis till Andreas Jakobsson berättade lyriskt om en matbutik i Uppsala. Inte för att butiken var extra billig eller bra utan för att dess soprum var lika lättillgängligt som välförsett. Andreas sögs in i dumpstrarnas värld och snart levde hans lilla familj i lyx och överflöd, av »saker som pappa hittat på natten«. Köket fylldes med frukt och grönt från hela världen, kaffe, Anthon Berg-marsipan, öl, dessertostar av alla sorter, pinjenötter, Pringles-chips Ju mer Andreas släpade hem desto större blev hans nyfikenhet: Vad är det som gör att alltmer utmärkt mat slängs hos bonden, i butikerna och av oss konsumenter? Andreas gav sig ut på en resa genom Svinnlandet Sverige och fick skrämmande svar från butikschefer, forskare och storföretag.
I Svinnlandet berättar Andreas Jakobsson hur han under två år levt på gratis mat som andra slängt. Han dissekerar systemfelen som skapat detta vansinne och pekar samtidigt på konkreta lösningar.
Dessutom: Handla smartare! Så räddar du din mat! Tips för nybörjardumpstraren!