Grenadines handboksserie fortsätter med den
kanske mest efterfrågade boken hittills.
En handbok cognac går igenom grunderna om
tillverkningen, de olika husen och deras filosofi er
liksom en del om cognacens bästa vänner.
Författaren Roland Eriksson har under hela sitt
liv botaniserat bland druvdestillat, viner och
andra delikatesser och är den bästa tänkbara vägvisaren
på denna resa i cognacens värld.
En handbok cognac tar upp hur det började.
Historien gås igenom med en spännande resa från
hamnkvarter bland brännvinsbrännande holländare till
fransmän som undrar vad de ska göra av ett alltför surt
vin. Och dramatiken stiger då vinlusen senare skövlar
Cognac under slutet av 1800-talet.
En ingående beskrivning ges av hur tillverkningen går
till idag. De kända husen kartläggs liksom hur de arbetar,
med eller utan egna odlingar. Jordmånens betydelse
avhandlas och med det varför det inte går att göra
riktigt bra konjak utanför Cognac.
En stor smakpåverkande faktor för cognac är ekfaten.
Hur de ger mycket av själen till denna gyllene dryck
beskrivs i boken, liksom hur klassningen sker och
varför cognac mycket sällan är årgångsmärkt.
En handbok cognac avslutas med njutningstips
kring vad som passar bäst till cognacen. Boken ger
också en prognos om framtiden och de trender som
ses med single barrel-cognac och dylikt. En referensdel
med producenter finns också med på slutet.
Äntligen en handbok om ett av världens mest
historietyngda destillat!
Kanske dags för en avec, eller?
Författare är Roland Eriksson, en kännare på det
mesta som har med livets goda att göra. Med ett
intresse sedan snudd på barnsben kring detta är hans
kunskaper även om konjak omfattande.
Roland Eriksson har anställning som sensoriker på
V&S Group och han är också en flitig föredragshållare
kring både cognac, vin, sherry, ost och liknande läckerheter.
Han har god vana att berätta om alla de
underhållande detaljer som kännetecknar allt vad
njutningsfull mat och dryck heter.