Svensk chokladbok

Fotograf: Jerry Lindahl

Fotograf: Måns Berthas

Fotograf: Anton Marais

Fotograf: Örjan Westerlund

ISBN: 9789185329779

Utgiven: 2008-09-17

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Mat och dryck

 
I tidningar, på mässor och i böcker skrivs och talas det om choklad. Den är hälsosam, den ska vara av rätt procenthalt kakao och rätt tillverkning, och den ska framför allt vara god! I Svensk chokladbok beskrivs allt om choklad hur den odlas och var den tillverkas, historiken om var och hur det började. Författare är Maja Berthas, Sveriges troligen mest anlitade och beresta, just när det gäller choklad. Hon har lång erfarenhet på ämnet. Hennes kunskaper är grundmurade med ett flertal besök hos chokladtillverkare och odlare. Det ger djup i kunnandet. Och både djupet och bredden ligger som en kakaodoftande bas till denna bok om choklad och svenskt chokladätande! I Svensk chokladbok får vi följa med författaren Maja Berthas på en lång och rolig resa genom tid och rum, hela tiden med kofferten fylld av godsaker. Boken tar sin utgångspunkt i odling och tillverkning och ett flertal utlandsresor som ger extra tyngd åt dessa delar. En stor del av boken behandlar de svenska tillverkarna, såväl de industriella som de mer hantverksmässiga, som alla levererar allt från kakor till läckra tryfflar. Historik, bakgrund och nyckelpersoner gås igenom, liksom deras filosofi med det hantverk de utför. Boken passar väl in i Grenadines serie av böcker med svenskt tema. Detta eftersom den tar upp vår svenska kultur på ämnet. Maja Berthas visar oss inte bara runt hos tillverkarna, utan täcker även in vad vi äter och hur våra preferenser har utvecklats. Maja har många föreläsningar och mässbesök med choklad tema bakom sig. Det är få i landet som har sådan överblick om vad vi gillar som hon. Det märks varför hon är anlitad. Budskapet är att choklad är både roligt och gott, och här är det ovanligt mumsigt att läsa om den också! Maja Berthas har med en sommelierutbildning och ett brinnande chokladintresse en utmärkt profil för att skriva om choklad. Att hon dessutom är Sveriges kanske mest anlitade föreläsare på temat choklad gör saken givetvis bättre. Efter att genom åren ha träffat tusentals svenska chokladnjutare är hon perfekt lämpad för att förmedla både fakta och känsla om svenskar och våra chokladvanor. Förutom den verksamhet där provningarna ingår är Maja Berthas också nordisk representant för det organ som marknadsför sydafrikanska viner i världen, WOSA.