Marcus Wallenberg och Torgny Segerstedt var dominerande gestalter under svensk mellankrigstid. Wallenberg, häradshövdingen, ledde landets främsta bank- och finanskoncern i en turbulent fas där arbetarrörelsen fick ökat inflytande i politiken och där ekonomin präglades av kriser men också av snabb tillväxt. Publicisten Segerstedt ledde Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.
I Segerstedts kända spalt I dag kommenterades samtida aktuella händelser. Ofta växer hans texter fram genom den information han får av Wallenberg. Mellan dessa starka personligheter finns vänskap, respekt och samstämmighet i tidens olika frågor. Men när andra världskriget närmar sig Sverige skiljs de åt i sina respektive ställningstaganden, i pragmatism och idealism.
Denna brevväxling ger en fascinerande inblick i Segerstedts och Wallenbergs tankevärld, och utgör ett viktigt bidrag till såväl göteborgianan som den svenska 1900-talshistorien. Med dagens ekonomiska kris som bakgrund får korrespondensen förnyad aktualitet, då samma frågor som sysselsätter Wallenberg och Segerstedt återigen är i blickfånget.
Röster om Jag skall bliva dig förbunden:
Dialogen mellan två av 1930-talets mest inflytelserika svenskar är rasande intressant
- Jesper Bengtsson, Aftonbladet
En dialog som gett en utomordentlig inblick i svensk 1900-talshistoria
- Gabriel Byström, Göteborgs-Posten