I tre vackra band i färg presenteras här Borås stads historia, en stad vars exceptionella utveckling ger intressant belysning åt ekonomisk och samhällelig utveckling även i övriga Sverige.
Borås stads historia I
Stad och omland fram till 1800-talets mitt
Lennart Andersson Palm
Det första bandet behandlar staden och dess omland fram till 1800-talets mitt. I svensk historieskrivning har stad och landsbygd ofta skildrats som skilda världar. Men Borås grundande år 1621 avslöjar på ett ovanligt drastiskt sätt de starka ekonomiska band som kunde finnas mellan stad och omland. Här avtecknar sig landsbygden som motor för marknadsutvecklingen på längre sikt - en roll som ofta underskattats.
Utvecklingen av produktion och distribution i Borås och Sjuhäradsbygden ger ett intressant exempel på överlevnadsförmåga och framsynt flexibilitet. Medan konkurrentstäder drevs ner i ekonomisk dvala lyckades boråsarna göra en förbluffande framgångsrik omstart. Vad låg bakom den positiva spiral just Borås och dess omland hamnade i?
Författare är universitetslektor Lennart Andersson Palm, Göteborgs univiersitet (Historiska institutionen), professor Bengt Berglund, Chalmers (Institutionen för teknik och samhälle), professor Claes Caldenby, Chalmers (Sektionen för arkitekturens teori och historia), stadsarkivarie Lars Johansson, Borås stadsarkiv och docent Kent Olsson, Göteborgs universitet (Ekonomisk-historiska institutionen). Kent Olsson är även författare till Göteborgs historia, band I.
Borås stads historia är ett samarbete mellan Historiska Media och Borås stad.
o Boken är intressant för alla med anknytning till Sjuhäradsbygden med omnejd, men också spännande läsning för den allmänt historieintresserade och den som intresserar sig för industrialismens framväxt i Sverige.
o Berättelsen om hur textilindustrin försvann och hur man i Borås framgångsrikt lyckades omorientera sig mot andra branscher, bl.a. med hjälp av det offentliga är högaktuell och har paralleller till många andra svenska städer.