Wheatcroft has surveyed the centuries of Christian-Muslim conflict with meticulous care. It is gripping, often blood-curdling, history, and recounted with tremendous literary flair. A very good book.
john adamson, sunday telegraph
År 638 erövrades Jerusalem av araberna. Från denna dag har kristna och muslimer betraktat varandra med djup misstro.
De otrogna är en fängslande och viktig bok. Här beskrivs en av historiens äldsta och djupaste konflikter, den mellan kristna och muslimer. Andrew Wheatcrofts skildring sträcker sig från slaget vid Lepanto 1571, då Osmanska riket förlorade sin maktposition över Medelhavet, fram till en analys av George W Bushs Crusade-tal efter den 11 september 2001. Författaren redogör för hur motsättningarna har ökat genom kampskrifter och dogmatiska tal samt hur motståndaren har framställts inom konst och litteratur. En kamp som är minst lika levande idag i dagstidningar och böcker; teve, radio och, inte minst, på internet.
Författarens analys är oerhört intressant och tankeväckande. Han visar hur historieskrivningen används och hur den har påverkat människornas syn på omvärlden. Wheatcroft koncentrerar sig på områden där muslimer, kristna och judar har levt tillsammans under långa perioder: Spanien, Levanten (länderna runt östra Medelhavets kuster) och Balkan. Han visar på perioder i historien som präglats av fiendskap men också på tillfällen av respekt. Nu, på 2000-talet, dyker återigen misstro och hatiska attityder upp. Gamla sägner och berättelser dammas av och sprids till nya anhängare.
Andrew Wheatcroft har skrivit flera böcker, bl a The Ottomans och
The Habsburgs. Arbetet med De otrogna tog mer än tio år i anspråk och förde Wheatcroft ut på omfattande resor världen över. Han bor i Skottland och arbetar i Dumfriesshire som chef för Centret för medievetenskap.