Sanna historier om första världskriget

ISBN: 9789185377404

Utgiven: 2005-09-22

Format: Kartonnage

Språk: Svenska

Genre: Facklitteratur barn och ungdom

 
I augusti 1914 förklarade världens mäktigaste länder krig mot varandra. De formerade sig i två motståndarläger. På ena sidan fanns Tyskland och Österrike-Ungern, de så kallade centralmakterna. På andra sidan fanns Storbritannien och Frankrike med sina kolonier, och Ryssland. Dessa gick under namnet de allierade. Under krigets gång skulle även andra nationer dras in i konflikten. Osmanska riket och Bulgarien anslöt sig till centralmakterna. Italien, Rumänien, Japan och Kina ställde sig på de allierades sida. Likaså gjorde Förenta staterna. Det skulle bli det första riktiga världskriget, på så sätt att det omfattade länder från alla de bebodda kontinenterna, även om större delen av striderna ägde rum på det som kom att kallas väst- och östfronterna på vardera sidan om Tyskland.
Kriget innebar ett grymt uppvaknande till 1900-talets smutsiga verklighet för alla inblandade länder. Storbritanniens ställning som världens mäktigaste nation undergrävdes fullständigt och nästan alla de andra länderna som deltog i kriget kom att möta en liknande eller större förändring. I Frankrike blev hälften av alla män mellan 20 och 35 års ålder antingen dödade eller allvarligt skadade. Kejsardömet Österrike-Ungern föll, vilket gav återverkningar som än i dag syns i konflikten mellan länderna på Balkan. Vid krigsslutet befann sig Tyskland på randen till en kommunistisk revolution och förlorade sitt kungahus. Kriget gjorde också att det ryska tsardömet föll och att de kommunistiska bolsjevikerna tog makten. Med dem följde 70 års brutalt, totalitärt förtryck. Det var endast Förenta staterna som fick något gott ut av det. Vid slutet av 1919 hade USA blivit den rikaste och mäktigaste nationen i världen och skulle komma att dominera 1900-talet.
Bortsett från de konsekvenser det fick, vilar det någonting skrämmande över första världskriget. Andra världskriget var mycket värre när det gäller förluster av människoliv; det krävde mer än fyra gånger så många offer. Dessutom utkämpades det under betydligt brutalare former och förde med sig fasor som förintelsen och systematisk flygbombning av städer. Men det slutade faktiskt med nederlag för två otvivelaktigt onda regimer, Nazityskland och det imperialistiska Japan. Första världskriget däremot gav trots alla förluster inga positiva resultat alls.Versaillesfreden avslutade formellt kriget 1919. Under det tidiga 1920-talet hade folk redan börjat referera till kriget "som skulle få slut på alla krig" som det första världskriget.

INNEHÅLL

Slut före jul?
1914
En kortfattad översikt över krigsförloppet, och varför det krävde så många liv.

Änglarna vid Mons
September 1914
Fick verkligen brittiska soldater hjälp av änglar med pilbågar under slaget vid Mons? Miljoner människor trodde det.

Märkliga möten
December 1914
Under krigets första julhelg möts trupper från båda sidor i ingenmansland och önskar varandra god jul.

Den stora zeppelinkampanjen
1915-18
Enorma flygmaskiner, stora som oceanångare, sätter skräck i Londonborna.

Skagerackslaget
Maj-juni 1916
Världens två största flottor deltar i krigets enda stora sjöslag.

Första dagen vid Somme
1 juli 1916
En vacker sommarmorgon ... för 20 000 man skulle denna dag bli den sista.

Det tysta upproret
Maj-juni 1917
Efter ännu ett lönlöst anfall med stora förluster, vägrar halva den franska armén fortsätta strida.

Källaren i Pervyse
1914-1918
Den märkliga historien om de två sjuksköterskorna vid fronten, Mairi Chisholm och Elsie Knocker.

Mardrömmen vid Belleau-skogen
1918
Amerikanska trupper går med i kriget för att vända nederlag till seger.

Från "det stora kriget" till "första världskriget"
1918
Knappt ett år efter att striderna var över började folk tala om första världskriget. Ytterligare en global konflikt verkade vara oundviklig.

" Bra sammanfattning och introduktion till första världskriget.
" Passar bra för både barn och vuxna.
" De som läst och tyck om Sanna historier om andra världskriget kommer att uppskatta den här också.