Vilka var dessa mytomspunna machomän?
Under nästan sexhundra år dödades tiotusentals män i gladiatorspel på arenorna i det romerska riket. Spel där män slogs män, män mot djur och vilda djur mot tama. De spektakulära spelen kunde starta tidigt på morgonen och hålla på hela dagen. Så gott som varje större stad hade en egen amfiteater där spel anordnades den största och mest kända var Colosseum i Rom som rymde 50 000 åskådare.
Mycket sällan blev en gladiators liv långt och ännu mer sällsynt var att han levde så länge att han kunde berätta sin levnadshistoria. Vilka var dessa mytomspunna machomän som stod för antikens mest spektakulära underhållning?
I Gladiatorer berättar den holländske historikern Fik Meijer deras historia. De kunde vara krigsfångar eller slavar som stred för sin frihet. Men också fria medborgare som stred för pengar eller spänning. Meijer beskriver hur gladiatorspelen uppkom, hur gladiatorernas dagliga liv med träningar såg ut och hur komplex organisationen bakom spelen var. På ett mycket sinnrikt sätt har han utgått från mosaiker, freskmålningar, gravinskriptioner, samt egna studier av grekisk och etruskisk historia. Resultatet har blivit en fascinerande och spännande bok!
I separata kapitel gör Meijer jämförelser med storfilmer som Spartacus och Gladiator. Hans slutsats är att avståndet mellan nutid och gladiatorföreställningarna är mindre än vi kanske vill erkänna. Moderna människor är precis lika fascinerade av våld som romarna var.