Stora matlexikonet

Formgivare: Margot Henrikson

Formgivare: Mattias Henrikson

ISBN: 9789185465644

Utgiven: 2009-11-03

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Mat och dryck

 
"En närmast oumbärlig uppslagsbok!" Upsala Nya Tidning



Här är den uppdaterade versionen av Mathistorisk uppslagsbok, nu helt i färg.



Varför äter man ärtsoppa med fläsk på torsdagar? Vem uppfann konservburken? Vad betyder sovel? Vem var Escoffier? Hur tillagade romerska kockar en flamingo? Hur många köttbullar säljer Ikea varje år i USA?



Stora Matlexikonet är en fullmatad resa i matens och dryckernas värld. Uppslagsorden spänner över ett brett fält och tar bl a upp maträtter, råvaror, berömda restauranger och kockar, kökstermer, drycker, kryddor. Här finns också översiktsartiklar om olika länders kök.



Boken rymmer ett 20-tal klassiska recept på t ex julglögg, Blå portens abborrar, Ägg à la Claridge's...



Boken är rikt illusterad i färg.



Pressröster om första upplagan (som hade titeln Mathistorisk uppslagsbok):



"Ingen matroad kan undvara detta upplsagsverk som innehåller otroligt mycket av det en matintresserad kan tänkas vilja slå upp." Nya Wermlands-Tidningen



"Brask, braxenaladåb, brunch... Från det medeltida till det absolut nyaste. Författare till det här storverket (faktiskt!) är ingen mindre än Jan-Öjvind Swahn, folklorist och matkunnig, allt i ett. En ny klassiker..." Östgöta Correspondenten



Jan-Öjvind Swahn är en av våra främsta auktoriteter på mat- och kulturhistoria, tillika professor emeritus i folkloristik. För många är han känd som ledare för Fråga Lund och en av skäggen i TV:s barndom. Han är medlem av Gastronomiska akademien. Tidigare har han bl a varit huvudredaktör för Bra Böckers lexikon och ingått i Nationalencyklopediens vetenskapliga råd.