En bok att läsa och titta i tillsammans med sitt barn där vi får följa August som fått diagnosen diabetes. En unik fotobok med positiv underton som hjälper ett drabbat barn och alla runtomkring att förstå situationen.
Diabetes är en alltför vanlig sjukdom som drabbar allt fler barn. Att få diagnosen kan innebära stora förändringar av livsvillkoren, speciellt för ett barn. I denna bok får vi följa August när han får sin diagnos och hur hans liv ser ut det närmsta året, på sjukhuset, hemma och i skolan. Han är en charmig och aktiv kille som spelar fotboll och innebandy och han undrar över framtiden. Boken är uppbyggd kring fotografier med korta texter som beskriver situationerna. Dessa inkännande och osentimentala bilder är tagna av fotografen Thomas Bergman som under decennier har valt att följa barn i utsatta situationer.
Längst bak i boken finns ett faktaavsnitt där vuxnas vanligaste frågor tas upp. Svaren ges av Eva Örtqvist, som är överläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.
Recensioner BTJ: Thomas Bergman är mer än välkänd för sina närmast klassiska stora fotografiska faktabilderböcker. Han skrev Barn på sjukhus 1976 och därefter en rad böcker om barn med olika handikapp eller sjukdomar. Den här boken handlar om August som får diabetes när han är sex år. I text och foton får vi följa August på hans första läkarbesök, när han är inlagd på sjukhuset, behandlingar och hur människorna i hans omgivning och han själv lär sig hur hans diabetes skall skötas, men också att han lever ett aktivt och normalt liv som vilken sexårsgrabb som helst. August är en mycket modig och positiv unge som vill förmedla till andra barn som kanske blir sjuka, att de inte skall vara ledsna, för det är inte han. Men hans glada ögon är ibland allvarliga. Frågan han ställer i bokens slut är om det skall kunna gå att bota hans diabetes i framtiden. Avslutningsvis berättar barndiabetesläkaren Eva Örtqvist om sjukdomen diabetes. De välkomponerade och realistiska färgfotona gör att läsaren kommer nära August och bidrar tillsammans med texten till att skapa en angelägen, varm och förvånansvärt osentimental bok.- Britta Dreborg.
August är en pojke som vid 6 års ålder drabbas av typ 1-diabetes. I den här boken får vi följa honom i text och bild, ett närgånget porträtt av ett öde som inte är alltför unikt tyvärr närmare 800 barn om året drabbas. Syftet med boken är att det barn som drabbas av diabetes ska känna igen sig och identifiera sig med August. Sjukhusvistelse, läkarbesök, vardag, allt speglas i bokens texter och bilder. Språket är refererande men levande. Stundtals kommer även August till tals. Boken väjer inte för de svåra och tunga stunderna, men präglas ändå av en hoppfull ton. De generösa fotografiska illustrationerna i färg förmedlar pojkens dagliga kamp med sjukdomen allt fångas med stor omsorg och mycket naturligt av Thomas Bergman. Boken är angelägen inte enbart för den som direkt drabbas, utan även för syskon, kusiner, lagkamrater och klasskompisar. Boken avslutas med en mycket informativ text av barndiabetesläkare Eva Örtqvist som svarar på de vanligaste frågorna kring diabetes.- Ulf Malmqvist.