Gossen som aldrig slutade skolan kom som tvååring till Henåns folkskola på Orust 1933 där hans fostermor bodde och arbetade som lärarinna. Sju år gammal började Gert Z i Ölseröds småskola ett par kilometer därifrån och tre år senare var det dags för folkskolan hemma hos mamma Annie. Då behövde han bara gå över en korridor för att vara i skolsalen. Skolgången fortsatte på läroverket i Uddevalla och på 1950-talet studerade han vid Slöjdföreningens Skola och Valands Konstskola i Göteborg där han träffar Kajsa.
1959 flyttar han med familjen till Stockholm och utbildas till teckningslärare vid Konstfack. Efter sex år som teckningslärare i Stockholm utses han 1968 av regeringen till biträdande rektor vid Konstfack och föreståndare för skolans teckningslärarinstitut.
Boken berättar om en konstpedagogisk verksamhet, en ny bildanalys och starkt bidrag till ett nytt bildämne i den svenska skolan. 1990 installeras Gert Z som Sveriges första professor i bildpedagogik.
Efter pensionen 1996 blir det nya skolor. Han är i tre år professor i kommunikationsvetenskap vid Högskolan i Jönköping och därefter under två år i informationsdesign vid Mälardalens högskola. Fortfarande anlitas han som författare och föreläsare, men räknar nu som åttioåring att gossen äntligen slutat skolan.