Flykten

Flykten

Översättare: Lars G Larsson

Formgivare: Niklas Lindblad

ISBN: 9789185625901

Utgiven: 2008-12-17

Format: Pocket

Språk: Svenska

Genre: Historia och arkeologi

 
Klockan sex på kvällen den 7 april 1944 började sirenerna tjuta i Auschwitz. Två fångar hade flytt. Det var Rudolf Vrba och Alfred Wetzler. Några av mycket få som har lyckats ta sig ut ur det helvetiska koncentrationslägret. Drevet gick, men de två lyckades ta sig levande hem till Slovakien.
När de var i frihet skrev de båda en rapport, det så kallade Auschwitzprotokollet, där de beskrev nazismens dödsfabriker och varnade världen för den kommande slakten på judar. För första gången fick världen veta vad som verkligen hände i arbetslägren och vad som väntade alla judar som skickades i väg med tåg österut. Under tiden som Vrba planerade sin flykt förändrades hans drivkraft från att ha gällt sitt eget liv till att fokusera på att väcka den övriga världen. Tyvärr dröjde reaktionerna och tågen fortsatte att gå.

Flyktenär Rudolf Vrbas egna berättelse om livet och döden i Auschwitz och om hur han lyckades fly därifrån. Detta är en unik skildring som griper tag från första raden. Aldrig har en autentisk flykt från Hitlers dödsläger beskrivits så direkt och gastkramande.

"Rudolf Vrbas skakande vittnesbörd."
Svenska Dagbladet

"Den går knappt att lägga ifrån sig. Det känns som en övermäktig uppgift att förmedla de kvaliteter som den här boken har. Den borde vara obligatorisk läsning för alla. Inte minst därför att den ställer frågor, som är giltiga än i dag. Läs den!"
Blekinge Läns Tidning

"För Rudolf Vrba fanns tanken på flykt redan från början. En tanke som till sist realiserades, då han tillsammans med vännen Alfred Wetzler genomförde en dramatisk flykt ifrån Auschwitz. Bara den berättelsen gör det värt att läsa hans bok."
Ljusdals-Posten

"Den är viktig för att betvinga ondskan, men ger samtidigt blandade känslor av hopp och förtvivlan. Rudolf Vrbas självbiografi är tämligen unik."
Världen Idag

"Mycket har skrivits om andra världskrigets koncentrationsläger, men inget som detta. Inget så vidrigt, så förnedrande, så blodigt, så hänsynslöst och så obegripligt grymt som detta: två års utdraget helvete i Auschwitz/Birkenau skildrat med skarp iakttagelseförmåga, klart och sansat beskrivet utan känsloyttringar."
Blekinge Läns Tidning