Denna bok är full med inspiration, råd och tips om hur du kan gynna allt från gamla växtsorter till småfåglar och fladdermöss. En vacker guide med pedagogiska illustrationer och undersköna foton av Tore Hagman. Förord av Stefan Edman.
Naturvård för torpare är både en vacker inspirationsbok för fåtöljen framför brasan och en initierad och pedagogisk guidebok för den vars gröna fingrar börjat klia för att ta itu med praktiska åtgärder för att gynna mångfalden kring knutarna. Boken utgår visserligen från gamla torpmiljöer och ett helt kapitel ägnas åt torpens historia, men den är lika väl ämnad för var och en med ett hus på landet. Kapitelrubrikerna säger en del om både ton och innehåll:
- En glänta i ett skogsklätt land - om människans roll för mångfalden. - Av gläntan är du kommen - om mångfaldens roll för människan.
- Hur uppkom min glänta? -om hur historien berättas av stenrösen, hus och blommor. - Jord klimat och landskap. - Konsten att skapa en äng. - Gräsmattor. - Vård av träd och buskar. - Hyr en ko! - Vatten. -Hus, holkar, hien och andra sköna hem. Torpets odlade växter.
De olika temana fördjupas också av fem hemma-hos-reportage hos människor som tagit sig an sin torpnatur på olika sätt.
I förordet skriver Stefan Edman: "Kära läsare, nu har du hittat in i en härlig bok! En skildring av de kronjuveler i det svenska landskapet som undr århundraden skapats av människan och Vår Herre i nära samspel. Och, inte minst, en bok om hur vi ska sköta dem så att de kan behålla blomsterprakten, insektssurr, dofter och vördnadsfulla gamla träd."
Förutom de stundom undersköna fotona av Tore Hagman är boken rikt illustrerad med pedagogiska figurer av Calle Bergil. Bland annat finns teckningar av en mängd av de signalarter som visar att här finns gamla värdefulla ängs- eller betesmarker. Boken avslutas med utförliga listor med förslag på växter som kan gynna mångfalden, samt med ordlistor, noter och vidare lästips.