Ivan Aguéli var en originell och självständig tänkare, en på många sätt enastående begåvning – men ingick naturligtvis också i ett historiskt sammanhang. Antologin undersöker den tidsanda som präglade det tidiga 1900-talets Sverige. Vad var det föromständigheter som banade väg för konstnärer som Ivan Aguéli och den med honom samtida Hilma af Klint?
Men framför allt – vad säger det nyvaknade intresset för dessa andliga sökare från förra sekelskiftet egentligen om vår egen tid? Finns det en längtan efter ett språk för erfarenheter som inte ryms i vårt rationella och vetenskapligt orienterade samhälle? Ett undertryckt behov av andra perspektiv än det sekulära?
Skribenter är:
Per Snaprud, vetenskapsjournalist och f.d. hjärnforskare, Simon Sorgenfrei, religionsvetare vid Södertörns högskola, Iris Müller-Westermann, konsthistoriker och chef för Moderna museet Malmö, Inga Sanner, idéhistoriker, Lisbeth Gustafsson, författare och kulturjournalist och Johanna Byströms Sims, konstnär och intendent på Aguélimuseet.
Redaktören Erika Dahlén är konstnär och Aguélistipendiat. Hon har under många år undervisat på Konstfack och verkar ofta som föreläsare och skribent.