UPPDATERAD POCKETUTGÅVA! Nya avslöjanden.
Björn Cederberg beskriver den östtyska säkerhetspolisen Stasis verksamhet och förgreningar till Sverige. Fem års forskning i Stasiarkiven ligger till grund för boken och vi får en inblick i hur det gick till bakom stängda dörrar under det kalla kriget. Innehåller intervjuer med flera spionchefer och riktiga Stasiakter.
Uppdaterad! Ny information om...
En dubbelspion på Ericsson.
Kärnkraftshaveri i Greifswald, nära härdsmälta! Ett stenkast från Sverige.
Stasirapport om svenska polisens insats vid ockupationen av Västtyska ambassaden i Stockholm 1975
Intervju med Werner Grossman, den siste Stasichefen.
Spionkonferensen i Odense
Peter Englund om Kamrat Spion i Dagens Nyheter:
»Den är främst en både personlig och underhållande skildring av en tid, en plats och ett tillstånd.
Tiden är Kalla krigets uppjagade slutskede; platsen är Berlin, den punkt där den här frontlinjen mellan öst och väst gick i dagen på ett närmast övertydligt vis; tillståndet är den säregna blandning av skräck, paranoia, förräderi, lögn, hot och livsglädje som skapades i denna absurda tryckkammare.
Detta är också något som Cederberg själv har upplevt, på huden, under sina många år i staden före murens fall, och som här resulterat i en rad finpenslade små tablåer. Det är också en sensuell skildring, som i sin impressionistiska men välfunna form tar fasta på känslor, dofter och ljussensationer från en nu försvunnen värld. Och där man gång på gång konfronteras med individuella öden. Här finns givetvis inte en enda superagent med vit smoking, Walther PPK och förfinad smak.
I stället bjuds läsaren på melankoliskt tonade porträtt av det här spionkrigets förlorare: havererade karriärister, grå fanatiker som förlorat både tron och maktinstrumenten, samt så kallade vanliga människor som sålt sin heder och sina vänner för en spottstyver, och som nu är dömda att spökvandra i den försvunna skymningszonen.«
Kerstin Norborg om Kamrat Spion i Sydsvenskan:
»Det som dröjer sig kvar efter läsningen är inte spionage och kontra-spionage utan de människor som drabbas: konkret genom att de hamnar i fängelse eller skiljs från sina familjer, eller mer indirekt genom att de, också efter murens fall, tvingas leva i osäkerheten om vem man egentligen kan lita på.«
Björn Cederberg, född 1955 i Västerås, är dokumentärfilmare och journalist. Han har arbetat på Rapport och på ETC, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet. Björn har gjort sammanlagt tio dokumentärfilmer för SVT och flera har även visats i Tyskland och England.