Hälsingland : världsarv och kulinariskt

ISBN: 9789185903726

Utgiven: 2018-07-27

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Kulturhistoria och allmän humaniora

 
Bok om Hälsingland och dess historia, om Världsarvet Hälsingegårdarna, om närproducerad mat och dryck förr och nu. Den handlar om seder och bruk, om folktro och matlagningstraditioner och därmed också många recept på mat och dryck från förr. Flera drivande eldsjälar i vårt landskap, som kämpar för det närproducerade idag, presenteras i boken.  Landskapet med dess blånande berg, djupa frodiga skogar och vackra kristallklara sjöar är fyllt av mystik i både saga och verklighet. Den storslagna naturen, fritids­ak­tivite­terna och UNESCO:s Världs­­arv Hälsingegår­dar ökar antalet besö­ka­re till land­skapet. Fler och fler vill se de vackra gårdar­na och hitta de små  före­ta­gen som tillverkar när­pro­­duce­rade kuli­nariska kvali­tets­pro­dukter med recepten från förr.  I denna bok finns kort om gårdarna, om seder och bruk, om folktro och mat­lagnings­tradi­tioner och själv­klart också re­cept på mat och dryck från förr. Några, av fler och fler som erbjuder när­pro­ducera­t, berättar om sina företag.