År 2008 talade moralfilosofen Torbjörn Tännsjö kraftfullt emot övervakningssamhället i en debatt med Thomas Bodström, politikern som gett upphov till begreppet Bodströmsamhället. Sedan dess har han helt bytt ståndpunkt. Idag argumenterar han för en total genomsiktlighet av medborgarnas liv.
I Privatliv lägger han fram den filosofiska grunden för tankeskiftet. Tännsjö granskar några av vår tids mest kontroversiella frågor om integritet och övervakning med utgångspunkt i fyra olika moralfilosofiska traditioner. Hur ser en utilitarist på att fångars kommunikation blir offentlig? Varför vill en rättighetsetiker inte tillåta att staten kartlägger vårt DNA? Är vår lagstiftning mot ärekränkning uttryck för en modern hederskultur?
Torbjörn Tännsjö har under lång tid gett sig i kast med brännande samhällsfrågor. Han har gjort sig känd för att tänka ett steg till där de flesta stannar upp av obehag då våra intuitiva föreställningar om världen sätts på spel. Privatliv har den omvälvande kraft som blivit Tännsjös signum. Efter läsningen kan man inte längre tänka på samma sätt som tidigare kring begrepp som heder, öppenhet och privatlivets helgd.