I den moderna staten blir politik till stor del en fråga om organisation. Den offentliga förvaltningens organisationsform spelar därför betydelsefull roll. Detta har särskilt kommit att uppmärksammas inom områden som välfärds- och utbildningspolitik samt på senare tid även vad gäller frågor om fattigdomsbekämpning i många utvecklingsländer.
Frågor om korruption, ämbetsmännens etik och förvaltningsapparaten legitimitet står som centrala problem i såväl utvecklingsländer som i de rika demokratierna. Inom många politikområden är det en öppen fråga var den offentliga makten faktiskt är belägen: hos politikerna, hos internationella och centrala tjänstemän eller hos de lokala tjänstemän som direkt möter medborgarna?
Politik som organisation, som nu kommer ut i en fjärde helt omarbetad upplaga med flera nyskrivna kapitel, ger en problemorienterad översikt över ett antal områden inom den statsvetenskapliga analysen av den offentliga förvaltningen. Boken är tänkt som en introduktion i ämnet.
Författare: Bo Rothstein, Shirin Ahlbäck Öberg, Tomas Bergström, Christer Jönsson, Lennart Lundquist, Lennart J. Lundqvist, Anna Persson, Jon Pierre, Martin Sjöstedt, Helena Stensöta Olofsdotter och Jan Teorell.
Fjärde reviderade upplagan.