Öl : malt, humle, jäst och vatten

Fotograf: Peter M. Eronson

Formgivare: Alan Maranik

ISBN: 9789186287726

Utgiven: 2015-09-16

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Mat och dryck

 
Mycket har hänt inom ölbranchen de senaste åren. Nya bryggerier öppnar varje dag i hela världen och det medför även att ölstilar utvecklas. Klassiska ölstilar som pilsner, stout och bitter har fått nya kostymer. Men hur har utvecklingen sett ut? I boken kan du läsa om de vanligaste ölstilarna och deras resa från när de första skapades till hur det ser ut idag. Ölstilarna är indelade efter deras smak- och karaktärsegenskaper så som beska, aromatiska, söta, brödiga, rostade, fruktiga och syrliga. Om du läser IPA, porter eller pilsner på en etikett så ska du veta precis vilka smaker man har att vänta sig. Den här ölboken riktar sig både till dig som börjat prova dig fram i ölets stora värld men också till dig som redan befinner dig där och vill veta mer om ölstilarna. Det finns alltid något nytt att lära sig om öl då drycken hela tiden utvecklas och förändras. Men en ölbok är inte en ölbok om den inte också tar upp de mer övergripande grunderna, som hur de fyra ingredienserna malt, humle, jäst och vatten tillsammans skapar denna härligt skummande dryck. Vilket var det första ljusa lagerölet? Vad händer när man fatlagrar öl? Vad är en session? Vad är en lambik? Hur tillverkar man eget öl? Hur ser en IPA ut idag gentemot för 20 år sedan? Vad är en fantombryggare? Allt som du kan tänkas vilja veta om öl kommer du kunna hitta i den här boken. Peter M Eronson är bosatt på Hisingen i Göteborg. Han har skrivit tre böcker om öl samt en om hembryggning, "Ölbryggarboken - brygg ditt öl hemma", som tillsammans sålt över 35000 exemplar. I april 2015 gav lanserades även hans första roman Skägget. Han driver också den välbesökta dryckesbloggen Fat & flaska.