För sjunde året i rad kommer här 101 whiskysorter att
utforska. Kanske har läsaren kommit igenom några av
dem, men hela en fjärdedel av boken utgörs även i år av
nya whiskysorter att prova.
Boken riktar sig till både nyblivna och erfarna
whiskyälskare. Urvalet är gjort från alla genrer och
prisnivåer, och så gott som alla sorter i boken finns
också på hyllan eller beställningslistan på Systembolaget.
Liksom whiskykunnandet ökar och preferenserna
vidgas, så har också denna bok vidgat sig i de antal
länder och sorter som finns provade och beskrivna. Här
finns whisky från såväl etablerade länder som Skottland
och Irland, men även bourbon från USA, fantastisk
maltwhisky från Japan och även nya whiskyländer som
Finland, Taiwan, Tasmanien och Tjeckien och givetvis
också Sverige.
De uppskattade noteringsraderna för egna omdömen
finns alltjämt kvar, och läsaren inbjuds med detta
att utmana författaren smakar det rabarber och
doftar möbelpolish, eller kan det vara pecannöt och
smörbrynta russin med en dunst av knallpulver?
Prova själv, 101 gånger! Skål och god läsning!!
Med ett tjugotal böcker bakom sig, sålda i omkring 250000 exemplar, är Örjan
Westerlund en av Sveriges mest lästa dryckesförfattare. Hans Svensk Whiskybok har
prisats av Måltidsakademien i Grythyttan och 101 whisky du måste dricka innan du dör
nominerades redan i första utgåvan år 2009 som ett av de svenska bidragen i Gourmand
World Cookbook Awards. Vid sidan av författarskapet har Örjan Westerlund arrangerat
hundratals whiskyprovningar, medverkat i whiskyjuryn för Stockholm Beer & Whisky
Festival och även tjänstgjort som sensorisk bedömare av kryddsprit, bittersprit och rom
hos V&S Group.