Vad kostade det? : priser och löner från medeltid till våra dagar.

ISBN: 9789186297527

Utgiven: 2011-05-16

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Kulturhistoria och allmän humaniora

 
Upplysande läsning om ekonomiska system genom historien!

Vad har mat, dryck, kläder och annat kostat genom tiderna? Vem hade råd? Hur har löner och priser förändrats från vikingatid till idag? Genom årtionde för årtionde får vi insyn i hur affärstransaktioner fungerat, vilka medel som använts och hur utvecklingen hänger ihop med övriga samhällsförändringar. Denna nyttiga handbok är av intresse inte bara för en bred allmänhet utan också för släkt- och hembygdsforskare och inom arkiv och institutioner av olika slag.

Att byta varor och tjänster var det ursprungliga sättet att göra affärer på. En gris, en höna eller en särskild snäcka betingade ett överenskommet värde. Grunden till det penningsystem vi känner idag lades i Babylon och Egypten för omkring 5 000 år sedan. Det rådde då en så kallad viktekonomi, det vill säga att värdet bestämdes av vikten på ett stycke ädelmetall. Myntväsendet utvecklades av grekerna och för drygt 2 600 år sedan präglades de tidigaste mynten i Lydien. Till Sverige kom de första mynten på 100-talet. Det dröjde dock närmare 1 000 år innan mynt präglades i Sverige.

Så småningom övergavs viktekonomin och penningekonomin tog över, vilket innebar att mynten fick ett angivet värde. Långsamt utvecklades den svenska ekonomin i takt med att olika makthavare fick ett fastare grepp om landet och dess folk. En vattendelare blev Gustav Vasa som använde sig av olika ekonomiska verktyg för att säkerställa nationen, bland annat myntningen. Under de följande århundradena utvecklades de betalningsmedel vi känner till idag. En mängd olika typer av mynt och även de mer sentida sedlarna har cirkulerat: exempelvis äldre tiders denarer, solidi, dirhemer, brakteater, örtug och den nya tidens daler, mark, ören, kopparmynt, plåtmynt, nödmynt, riksdaler, skilling, kronor och ören.

Pressröster:

»En historisk bok om priser och löner, kan det verkligen vara något för den allmänintresserade? Absolut. Lagerqvists sammanställning är fylld av spännande jämförelser och fungerar lika bra att fördjupa sig i som att använda som uppslagsverk.... Dessa och otaliga andra jämförelser finns att hitta i denna otippade pärla.« Biblioteket i fokus

»Intressant allmänbildning och historiekunskaper som kan vara kul att känna till.« Tidningen Fria Företagare

Om författaren:
Lars O. Lagerqvist är idag en ledande expert inom svensk numismatik, det vill säga läran om mynt och medaljer. Han har sedan 1951 varit knuten till Kungl. Myntkabinettet och var under tio år dess chef. För den bredare allmänheten är han välkänd för sin publicistiska verksamhet som bland annat omfattar ett stort antal böcker inom numismatik, historia, kulturhistoria och även gastronomi.