Krig har alltid drivit människor på flykt. Under 2010-talets inledning kom många flyktingar till Sverige och bland dem fanns tiotusentals barn som tvingats fly utan sina föräldrar. Det är långt ifrån första gången det svenska samhället påverkas av en omfattande flyktingvåg med många ensamkommande barn. Tvärtom finns många beröringspunkter mellan vår egen samtid och andra tider när människor har flytt från krig och sökt trygghet i Sverige. Den här boken behandlar tiden från 1700-talets början och fram till idag, med nedslag i historien under tre skilda perioder när Sverige har påverkats av stora flyktingströmmar. Bokens fem artiklar skildrar människor på flykt under stora nordiska kriget 1700-1721, andra världskriget 1939-1945 och krigen i Mellanöstern under 2000-talet. Samtliga artiklar belyser ämnet flykt genom olika människors öden och berättelser. Ett par skribenter berättar om självupplevda händelser och några utgår från egen forskning kring andra människors liv. Som läsare kommer du att få inblick i vad som hände några av de människor som kallas för "flyktingar".
Under stora nordiska kriget flydde tiotusentals människor till Sverige från nuvarande Finland och Baltikum. Flyktingarna lämnade avtryck i arkiven och i boken tecknar historikern Johanna Aminoff-Winberg några av deras gripande öden. Författaren Sinikka Ortmark Stymne var ett av de 70 000 barn som kom till Sverige från Finland under andra världskriget. I boken skriver hon om sina egna upplevelser av att vara ensam och isolerad i ett främmande land. Historikern Pontus Rudberg har fått tillgång till ett unikt och tidigare okänt arkivmaterial från ett av de barnhem som grundades i Sverige för att ta emot judiska barn från Tyskland under andra världskriget. I boken skildrar han livstillvaron för några av barnhemsbarnen. Rasha Youssef flydde från Syrien 2011 och arbetar idag på Armémuseum i Stockholm. I boken berättar hon om hur det känns att komma som flykting till Sverige och kämpa med att bygga upp ett nytt liv i det svenska samhället. Anna Fredholm skriver en artikel som bygger på djupintervjuer med människor som flydde till Sverige 2015. I boken får läsaren ta del av deras känslostarka berättelser om att leva mitt under brinnande krig och fly den långa och farliga vägen genom Europa.
Boken är ett resultat av Armémuseums arbete med att bevara och sprida kunskap kring människors flykt till Sverige från krig och militära konflikter. I samband med den stora flyktingvågen som nådde Sverige under 2015 samlade museet in över hundra människors personliga berättelser om flykt från krig. Till insamlingen hör även ett stort antal teckningar som vittnar om barns upplevelser av att fly till Sverige. Med boken vill Armémuseum belysa den aktuella flyktingsituationen ur ett historiskt perspektiv. Förhoppningen är att öka kännedomen om flyktingars livsöden och erfarenheter i olika tider och bidra med ett historiskt djup till den samtida debatten om flyktingar och invandring.