Detta nummer är en veritabel intervjuspecial, med nya samtal med serieskaparen Lina Neidestam (»Zelda«, »Maran«), Kalle Anka-översättaren Stefan Diös samt strippserietecknaren Sven-Bertil Bärnarp (»Medelålders plus«). Bildbilagan i detta nummer presenterar de bästa nya franska barnserierna. Dessutom recensioner, nyheter, ett seriereportage från evenemanget Upcon med mera. Innehållsförteckning B&B 188: Redaktionen läser – Vem är det som gör Bild & Bubbla, och vad läser de? Med denna nya sektion i tidningen tänkte vi besvara dessa brännande frågor – och ge en bild av serieutgivningen i Sverige och i världen.
Aktuellt: Årets Urhundenvinnare: Malin Biller, Shaun Tan och Positiv Förlag –Årets pristagare blir en självbiografisk berättelse om sexuella övergrepp, en allegorisk historia om att emigrera samt utgivarna av en ny svensk barnserietidning.
Aktuellt: 2010/2011: trender och tendenser – Vi inleder med denna artikel en årligen återkommande summering av det senaste årets trender i den svenska serieutgivningen.
Aktuellt: Bokbordet: SPX 2011 – Small Press Expo är ett säkert vårtecken i seriesverige, men också ett utmärkt tillfälle at ta temperaturen på tillståndet för den svenska seriekulturens tillväxt.
Aktuellt: Röster om »Bamsegate« – Under några dagar i maj anklagades Bamse för att ha svikit sina ideal. Bakgrunden var den specialtidning som tagits fram för att informera flyktingbarn om asylprocessen.
Maran rider i natten – intervju med Lina Neidestam – Lina Neidestam (»Zelda«) är aktuell med sin första serieroman, »Maran«, som av förlaget beskrivs som en »feministisk folkloreinspirerad erotik i serieromanform«.
Mannen som talar med ankor – intervju med Stefan Diös – En översättare som betytt mycket genom åren är Stefan Diös, mannen som varje vecka ger Kalle Anka hans språk, och gör det med den glöd som bara en sann språkvårdare kan förmå.
Tecknarglamour – kaos, kladd, ordning och original hos Sofia Olsson – Sofia Olsson är mest känd är hon för sin serie »Hetero i Hägersten«, som utkommit i en samlingsvolym så här långt. Här presenteras hon i vår intervjuserie »Tecknarglamour«.
Joe Sacco – seriejournalisten – Sacco har skapat sin egen genre: grävande journalistik i serieform. Hans senaste storverk om massakern på 111 palestinier på Gazaremsan 1956, tog mer än sex år att fullföra.
Seriekrönika: Uppcon 2011 – Serieskaparen Elise Rosberg rapporterar från Sveriges största evenemang för japansk populärkultur, anime, manga, cosplay och tv-spel.
Bildbilaga: Franska barnserier från det 21:a århundradet – Den franska seriekulturen upplever just nu en guldålder. Trots detta översättas få serier till svenska, och ännu färre för en yngre läsekrets. Här presenteras 10 av de främsta från det senaste decenniet.
Oambitiösa hjältar – intervju med Sven-Bertil Bärnarp – En av de senaste årens mer oväntade succéer är Sven-Bertil Bärnarps »Medelålders plus«, en svensk strippserie om ett åldrande pars vedermödor.
Indiska serier – en renässans för ögat – Den brittiske seriehistorikern Paul Gravett guidar i den nya indiska seriekulturen.
Recension: Pappa för dig som har bråttom – Henrik Lange har gått från att sammanfatta romaner till att dissekera papparollen med svärta, humor och värme i den perfekta presentboken för blivande fäder.
Recension: Serier mot rasism – Idén till denna antologi föddes dagen efter det omtalade valet 2010, då Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, och vinsten från utgivningen går direkt till välgörande ändamål.
Recension: Gaza – Fotnoter till ett krig – Den grävande journalisten med serier som medium, Joe Sacco, beger sig till den Israel¬kontrollerade Gazaremsan, för att gräva fram sanningen om två massakrer på palestinier 1956.
Fanzin: Morgondagens stjärnor på den svenska seriehimlen – Stef och Martina, våra utsända i fanzin-världen, fortsätter att plöja igenom alster av unga skapare och gamla rävar som visar upp sina talanger i egenutgivna publikationer.
Föreningsnytt: Seriefrämjandets roll – I denna nya del i tidningen presenterar vi nyheter, information med mera om och kring föreningen Seriefrämjandet.