Kvarnholmen vår barndoms ö
av Inga Björk Klevby, Christina Olsson
Det fanns en tid när Kvarnholmen myllrade av liv och verksamhet. Kvarnindustrin gick på högvarv. Ljusa, sunda bostäder för arbetare byggdes i funktionalistisk anda. Service och social omvårdnad utvecklades. Här byggde Kooperativa Förbundet upp ett samhälle som i det närmaste kan kallas ett ”folkhem”. Och det var många barn som under 30-, 40-, 50- och 60-talen växte upp här – i ett modernt, stadsnära brukssamhälle på den lilla ön vid inloppet till Stockholm. I dag genomgår Kvarnholmen en genomgripande omvandling och mycket av den gamla miljön håller helt på att försvinna.
Boken innehåller berättelser om Kvarnholmens tidiga historia och förändringen från skärgårdsidyll till ett blomstrande industrisamhälle under den tid efter kriget då Sverige utvecklades till en modern välfärdsstat. Det är berättelser om livet på ön och det ganska unika samhälle som formades där – ett liv som för barnen på ön betydde trygghet och en stark känsla av närhet och gemenskap. Boken innehåller ett rikt bildmaterial med både äldre och yngre kartor och fotografier.
Författarna
Författarna Inga Björk Klevby och Christina Olsson är födda och uppväxta tillsammans på Kvarnholmen. Inga har som ekonom arbetat både i Sverige och utomlands för UD med samhälls- och utvecklingsfrågor och inom FN med boende och stadsutveckling. Christina har som landskapsarkitekt arbetat vid Statens fastighetsverk med park- och landskapsfrågor i det svenska kulturarvet.