Framtiden för den svenska skogen är en kontroversiell fråga med flera sociala, kulturella, ekonomiska, ekologiska, politiska och ideologiska dimensioner. I denna bok undersöks hur privata småskogsägare i Småland tänker kring framtiden för skogen och skogsbruket. Undersökningen tar sin utgångspunkt i händelserna i samband med stormen Gudrun 2005, en storm som fick betydande konsekvenser för skogsägare i stora delar av södra Sverige.
Syftet är att analysera privata småskogsägares uppfattningar om framtidens skog och skogsbruk samt deras agerande i samband med plantering och planering av den framtida skogen. I undersökningen fokuseras särskilt på (1) hur olika sociala dimensioner präglar skogsbruket, (2) hur skogsägarna gör riskbedömningar och värderar olika hot i den framtida skogen, (3) vilka typer av kunskaper som skogsägarna använder och hur de förhåller sig till kunskaper hos experter av olika slag samt (4) hur förhållandet mellan ekonomiska och ekologiska överväganden ser ut när framtidens skog planeras.
Den empiriska undersökningen har avgränsats till privata småskogsägare i Kronobergs län i Småland som drabbades av omfattande trädfällning i samband med stormen Gudrun 2005 och som därefter gjort nyplanteringar av skog. Skogsägarna har intervjuats om sina upplevelser av arbetet med att plantera och planera för framtidens skog och skogsbruk. Sammanlagt genomfördes åtta intervjuer med skogsägare och deras familjer på olika orter i södra Kronobergs län.
TOBIAS LINNÉ är doktor i sociologi och verksam som universitetslektor vid Institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet.