Mänskliga rättigheter har blivit ett centralt begrepp i samhällsdebatten, såväl internationellt som i Sverige. Men vad menar vi egentligen när vi talar om mänskliga rättigheter?
I denna antologi undersöks tre teman: mänskliga rättigheter som normativt språk och begrepp, mänskliga rättigheter som politisk praktik samt människorättsbrott och människorättsinstitutioner. Den gemensamma utgångspunkten är att mänskliga rättigheter förverkligas inom ramen för samhällets institutioner. Författarna analyserar hur mänskliga rättigheter används i filosofiska debatter och i skolan, av olika statliga aktörer och människorättsaktivister, i internationella åtal och FN-sammanhang. Därmed ges en komplex bild av mänskliga rättigheter ur ett politiskt och institutionellt perspektiv.
Boken vänder sig till alla som kommer i kontakt med människorättsfrågor i sitt arbete, inom frivilligsektorn, i sin forskning eller utbildning och som vill orientera sig i det politiska, begreppsliga, filosofiska, rättsliga och historiska forskningsläget. Samtliga författare är forskare och lärare knutna till ämnet mänskliga rättigheter vid Lunds universitet.