Det var våren då det politiska våldet kom till den lilla staden. För Egon och hans kompis blev det våldsamma mötet med mördaren en chockartad upplevelse som de gjorde allt för att förtränga. Samtidigt blev det starten på ?stöveltramparnas årtionde?, där vännerna i boken var och en på sitt sätt slåss för rätten att tänka fritt.
Gula faran är berättelsen om några vårmånader 1967 i Uppsala. Vi får möta ett gäng egensinniga individer. Några av dem vinddrivna och boende i eländiga rivningskåkar.
Trots olika förutsättningar och övertygelser finns en stark och hållbar vänskap mellan personerna i boken. Inte minst mellan Egon och kompisen Anders och mellan Egon och den kristna u-hjälparen Anna, som är hans stora kärlek.
Man kan se Gula faran som en vass och kritisk skildring av förhållandena i den tidens Uppsala där många företeelser får sina fiskar varma. Men också som en skröna över vännernas framfart i staden, fester och deras stora protest, som skulle komma att bli ett gigantiskt fiasko.
I boken får vi stifta bekantskap med många välkända uppsalamiljöer, både sådana som ligger på ?rätt sida? och sådana som ligger på ?fel sida? om ån. Namnet Gula faran får sin förklaring en solig marsdag i en lada på den uppländska slätten.
Lars Tyskling, journalist och debattör, är född i Hallstahammar i Västmanland men bor numera i Gammelstad i Norrbotten. Han har tidigare bland annat publicerat sagor, berättelser och krönikor i tidningar och tidskrifter.
Gula faran, där handlingen utspelar sig i Uppsala, är hans debutroman.