Vägen till en lyckad omställning mot hållbarhet måste gå via väsentliga minskningar av inkomstskillnaderna. Och de minskade inkomstskillnaderna måste, för att bli permanenta, åstadkommas genom en demokratisering av samhällets ekonomiska sfär.
Det är huvudbudskapet i Den trösterika sanningen av de två brittiska epidemiologerna Richard Wilkinson och Kate Pickett, som tidigare utgivit den uppmärksammade boken Jämlikhetsanden (Karneval förlag 2010).
Det "trösterika" är att vi skulle kunna bevara, eller rentav öka, vårt välbefinnande samtidigt som vi skär ner koldioxidutsläppen. Detta eftersom ett stort välbefinnande kan uppnås även på en måttlig ekonomisk nivå under förutsättning att jämlikheten är tillräckligt stor. På så sätt kan även radikala miljöreformer vinna stöd i breda kretsar. Ökad jämlikhet, visar forskningen, är hälsosam både för oss människor och för den planet vi bebor.
OM FÖRFATTARNA
Richard Wilkinson är professor emeritus i social epidemiologi vid University of Nottingham Medical School, hedersprofessor vid University College London och gästprofessor vid University of York. Kate Pickett är professor i epidemiologi vid University of York samt ledamot av Royal Society of Arts. De har tidigare utgivet Jämlikhetsanden (Karneval 2010), som erhållit Political Studies Association Publication of the Year Award och Bristol Festival of Ideas Prize. Richard Wilkinson och Kate Pickett tillhör grundarna av The Equality Trust.