Svenska Ostron : havets juveler

Fotograf: Niklas Bernstone

Redaktör: Elisabeth Larsson

Formgivare: Sanna Sporrong

Fotograf: Åsa Dahlgren

ISBN: 9789187283529

Utgiven: 2015-01-30

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Mat och dryck

 
Nu är det dags att ändra på myten om ostron. Med boken Svenska Ostron havets juveler vill vi välkomna en bredare publik att servera svenska ostron på matbordet. Smaka och njut! Visste du att svenska ostron håller absolut toppklass? Att de vackra juvelerna längs Bohusläns kust är något som hela världen vill njuta av? De små hälsobringande molluskerna trivs nämligen allra bäst i Västerhavets salta och näringsrika strömmar. Ostron gäckar fantasin, de är mytifierade och väcker förundran. Kanske därför att de är så ekosmarta för inuti sin lilla kropp har de ett helt reningsverk. Men varför lever ostron i dunkel förmörkelse av andra skaldjur? Hur kan de växla mellan hona och hane? Varför måste ostron plockas upp för hand av dykare? Och vilken färg har de egentligen på blodet? Är det gult eller grönt?