Franciskus hör bevisligen till 1200-talet, men skillnaden till 2000-talet är i flera avseenden mindre vid närmare eftertanke. Samhället då som nu befinner sig i en oerhörd förvandling ekonomiskt och kulturellt. Kyrkan är på många sätt söndrad och självupptagen, och människor söker andlig vägledning och livsmening på annat håll. Franciskus är i hög grad aktuell, med relevans med miljöfrågor, om vår tids fattigdom, krig och brist på rättvisa. Boken om Franciskus handlar om rättvisa och solidaritet, om hans sökande efter identitet och vem Gud är, om en alternativ livsstil i enkelhet och i bättre harmoni med skapelsen och naturen. Franciskus drog sig inte för att ibland göra politiska markeringar mot orättvisor i kyrka och samhälle, men de motiverades då alltid utifrån vad han kände evangeliet uppfordrade till. Evangeliet var inte privatreligion. Det handlade om hela människan, samhället och världen.
Boken riktar sig till allmänintresserade av medeltidshistoria liksom till de många som årligen besöker Assisi som pilgrimer och vill vandra i Franciskus fotspår. Boken vill med Franciskus som förebild och med perspektiv på samtiden ge bidrag till tankar om en franciskansk väg också i en ny tid.
Gunnar Granberg, teol.dr vid Uppsala universitet, är författare till flera böcker om kyrkor, arkitektur och konst i kyrkor. Senast Kyrkan i Gamla Uppsala, från katedral till församlingskyrka (2014, Votum förlag). Gunnar Granberg har varit präst vid Svenska kyrkan i Rom under en tioårs period och är väl hemmastadd både i Rom och Assisi.