Gustave Le Bon (1841-1931) var en fransk socialpsykolog, vars banbrytande studie, Massans psykologi var startskottet till den moderna gruppsykologin.
Massans psykologi är en av de mest inflytelserika böckerna inom socialpsykologi som någonsin skrivits. Den publicerades för första gången 1895 (svensk översättning 1912) och i sin analys hävdar Le Bon att individen i ”massan” ger upp sin självmedvetenhet och agerar framförallt utifrån oförnuft och intuitioner än utifrån rationellt kalkylerande.
Le Bon menar att ”massan” har flera karaktäristiska drag, så som impulsivitet, irritabilitet, oförmåga att göra objektiva bedömningar och avsaknaden av kritiskt tänkande och menar att det finns tidlösa kännetecknen för ”massan”, dess känslor och moral, idéer och resonemang, makt och åsikter. Vidare gör han analysen att en individ som befinner sig i ”massan” allt för länge utvecklar ett speciellt tillstånd som går att jämföra med ett hypnotiskt tillstånd. Han menar att människan i högre grad styrs av det irrationella än vi vill erkänna.
Massans psykologi är ett standardverk inom sin genre som har studerats av såväl psykologer som åtskilliga politiska ledare. Boken är ett måste för varje person som vill få insikt i gruppsykologi och få bättre förståelse för vår samtid. Detta är den första svenska utgåvan av boken på över 100 år.