Brev från Syster Lilly

Omslagsillustratör: Karl-Oskar Fredriksson

ISBN: 9789187411403

Utgiven: 2017-02-05

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Genre: Memoarer och biografier

 
Hälsningar från Africa

Lilly skriver brev till sin älskade lillasyster i Sverige. Breven sparas, glöms bort ? och hittas igen på 2010-talet. Nu talar de in i en ny tid.

1934 reser Lilly till Sydafrika för att arbeta med sjukvård i ett område där ingen annan sjukvård finns. På motorcykel söker hon upp sjuka och skadade. Hon måste klara allt, med ett minimum av resurser ? mänskligt sett. Men Lilly litar på Gud. Och den moderna sjukvården vinner gradvis förtroende, samtidigt som tron på Jesus också vinner mark. Under tiden drar det ihop sig till världskrig. Många svårigheter återstår.

Lilly hade ett liv att inspireras av, och en tro att utmanas av. Hon är en av många kvinnor som vigt sitt liv åt ett stort arbete för andra, och sedan nästan glömts bort.

De flesta av Lilly Gustafssons brev, dagboksanteckningar och foton har aldrig tidigare publicerats. De berättar med friskhet, skärpa och humor om människor som vågade, och offrade, allt.

På 1900-talet, när avstånden i världen fortfarande var mycket stora, flyttade hundratals svenska kvinnor till avlägsna länder som de kände att Gud kallade dem till. Kosta vad det kosta ville. Om de någon gång kom tillbaka till Sverige så lyssnade man fascinerat på deras berättelser. Så var det i alla fall för sjuksköterskan Lilly Gustafsson. Men åren har gått och historien nästan glömts bort. Nu ska den berättas för en ny generation.

Boken tar sin början i svensk jordbruksbygd, Djursdala, tidigt 1900-tal. Lilly fick mot många odds bli sjuksköterska. Berättelsen fortsätter genom vardag, fest, kärlek och ofattbar sorg i Stockholm och Örebro. Lilly går vidare ut på missionsfältet, där det stora äventyret fortsätter tillsammans med hennes älskade Jesus. Det är han som har kallat, lett och bevarat, och ibland tar han också ifrån oss något, det är Lillys fasta övertygelse. Vi som läser hennes berättelse i dag får fascineras, provoceras och utmanas av hennes tro och det fantastiska livsöde som denna tro ledde till.

Lilly reste till Shongwe på 1930-talet. Sex år hade hon lovat att vara borta, men det tog tolv år innan hon kunde resa hem. Andra världskriget kom emellan. Under tiden hann hon och andra bygga upp förtroendet för sjukvården hos lokalbefolkningen och så småningom skapa ett litet sjukhus med sjuksköterskeskola, som trots hinder fortsatte att växa.

Historien om Lilly är inte bara en berättelse om en kvinnas tro och äventyr på missionsfältet, utan även ett starkt dokument över väckelsehistoria, om människors tro och uppoffringar som utmanar oss idag i vår egen kallelse ? vad är vi själva beredda att ge och betala för vår tro? En högintressant bok i dagens samhälle.

Brev, dagbok, foton, tidningsklipp och protokoll som klarat bränder, försäljning, fukt och vindsröjningar under 50-100 år letade sig plötsligt fram ur gömmorna när Rebecka Fredriksson började skriva en artikel om Lilly Gustafsson, en missionär från byn där hon bor. Resultatet blev en bok där en stark 1900-talskvinna så långt det är möjligt får berätta sin egen historia.

Rebecka Fredriksson har en bakgrund som journalist, och har med mångas hjälp fyllt igen luckor, skrivit historisk bakgrund och fogat samman bitarna i denna biografi.

Rebecka Fredriksson debuterade 2014 med tonårsromanen Ska vi slå vad.